Marktonderzoek via social media

Marktonderzoekbureaus kunnen via social media vragenlijsten uitzetten, dit kan bijvoorbeeld al via Facebook, maar zal in de nabije toekomst via steeds meer social media mogelijk zijn. Bijna alle denkbare doelgroepen zijn op Facebook, Instagram, Tiktok en LinkedIn te vinden. Je moet alleen weten hoe je die moet benaderen en de gegevens kunt ontsluiten.


Drie specialisten onderzoek middels social media

Wij adviseren de volgende drie specialisten in onderzoek middels social media:
– Checkmarket
– Quelsa


Offerte voor marktonderzoek middels social media

Wilt u een onderzoek middels social media uitvoeren? Zoekt u een vakkundig en ervaren marktonderzoekbureau? Alles over marktonderzoek zoekt drie bij uw onderzoeksvraag passende onderzoeksbureaus.

Ontvang gratis 3 offertes


 
Door middel van social media kunnen marktonderzoekbureaus respondenten voor onderzoeken werven. Zoek je moeders met jonge kinderen? Kijk eens op Facebook! Gemakkelijker en sneller kun je deze doelgroep niet vinden. Het grootste voordeel dat social media marktonderzoekers te bieden heeft is dat het imago en de reputatie van een product of bedrijf aan de hand van het scannen van informatie op social media gemeten kan worden. Gebruikers van social media bespreken van alles en nog wat, en dat over bijna elk denkbaar onderwerp, dienst, product of bedrijf. Soms is deze informatie positief, maar soms ook negatief. Playstation gebruikers maken via Youtube duidelijk waarom hun console geweldig is en waarom je vooral geen Xbox of Wii moet kopen. Maar ook de mening over onderwijsinstellingen is terug te vinden op social media. Als je een blik werpt op Tweets over verschillende onderwijsinstellingen, leer je al heel veel over wat er goed en mis gaat bij een dergelijke instelling.
 

Het is trouwens een misverstand dat gebruikers van social media pas actief Tweeten, Facebooken of Bloggen als er iets negatiefs te melden is. Ook positieve berichten zijn genoeg te vinden. Coen Dekker, consumer intelligence manager van Heineken zegt in een interview over social media in de Clou hierover: ‘Vaak gaat het juist om liefhebbers of zelfs superpromotors. Netto zeggen ze meer positieve dan negatieve dingen over je, dat was voor mij een echte eye-opener.’

Landschap van social media

 
Het grote verschil tussen deze manier van ‘marktonderzoeken’ en de traditionele manier zoals via een online vragenlijst of groepsdiscussie is dat een marktonderzoeker die social media gebruikt, zijn doelgroep niet zelf benadert en vragen stelt maar ‘spontane’ gesprekken en of berichten / reviews op het internet scant en vervolgens verwerkt tot een rapportage waarin een beeld wordt gegeven van hoe de doelgroep van het onderzoek tegen een organisatie, dienst of product aankijkt. Dit wordt ook wel een Buzz Monitor genoemd. Maar er zijn marktonderzoekbureaus die een stap verder gaan. Zij meten niet alleen wat de ‘Buzz’ rondom een organisatie of thema is maar analyseren alle gevonden tweets en berichten en kijken hoe deze zich onderling tot elkaar verhouden. Hierdoor ontstaat een inzicht waarmee een organisatie kan bijsturen op het gebied van marketing, communicatie, service en productinnovatie.
 

Een groot voordeel van marktonderzoek via social media is dat de informatie vrij toegankelijk is. Het internet heeft een enorm open karakter, het is een kwestie van de juiste weg weten te vinden. Uiteindelijk is het voor een met social media vertrouwde marktonderzoeker eenvoudiger om via het internet te zoeken naar tweets, blogs en reviews over een organisatie, product of dienst, dan om een online vragenlijst onder de juiste doelgroep uit te zetten. Immers voor het online onderzoek ben je afhankelijk van de kwaliteit van je sample. De kans is enorm groot dat dezelfde doelgroep ergens op het internet al druk aan het discussiëren is over de voor- en nadelen, positieve en negatieve kanten van jouw onderwerp.


Is het een hype?

Verschillende experts op het gebied van social media geven aan dat in de cyclus van een hype, social media bijna op de top zijn. Daarna is het vrijwel zeker dat de aandacht voor social media terug zal vallen. Maar is dat zo? Jongeren verlaten Facebook, maar blijven op social media. Ze stappen over, switchen naar iets wat beter bij hen past. De meeste experts zijn ervan overtuigd dat social media niet meer zullen verdwijnen. Ze worden enkel en alleen steeds weer vervangen. Voor bedrijven die social media willen gaan inzetten, is het raadzaam om in de gaten te houden wat onder doelgroepen ‘in’ en ‘out’ is.


Onze partners