Wat is een verpakkingsonderzoek?

Bij een verpakkingsonderzoek wordt er onderzoek gedaan naar de aspecten van een product die tezamen de verpakking vormen. Voorbeelden van dit soort aspecten zijn:

  • Design van een product
  • Het formaat van een product
  • De vorm van een product
  • het gebruiksgemak


Drie specialisten verpakkingsonderzoek

Wij adviseren de volgende drie specialisten in verpakkingsonderzoek:
– Unravel Research
– CheckMarket
– Novio Research


Belang van verpakkingsonderzoek

Bij een verpakkingsonderzoek is het zowel van belang dat er onderzoek wordt gedaan naar het product van een organisatie zelf als naar de producten van haar relevante concurrenten. Door deze resultaten met elkaar te vergelijken, kan er inzicht worden verkregen in het onderscheidende vermogen van een product ten opzichte van haar concurrenten. De vergelijking met concurrenten is niet het enige onderdeel van een verpakkingsonderzoek. Afhankelijk van de aard van het product, zal er ook gekeken worden naar bijvoorbeeld de eerder vermelde punten:

  • Design van een product: het ontwerp van een verpakking moet aansluiten op het concept, kleuren en afbeeldingen staan hierbij centraal.
  • De vorm van een product en het gebruiksgemak. Voor sommige producten is het belangrijk dat de verpakking eenvoudig open gaat, soms ook dat iets weer gemakkelijk gesloten kan worden. Het kan belangrijk zijn dat een verpakking zorgt voor een handige dosering van het product. In een ander geval moet iets eenvoudig vast te houden zijn, ook bijvoorbeeld voor kinderen, en het kan belangrijk zijn dat een product eenvoudig in de koelkast past of op een efficiënte manier in de schappen kan worden gezet.
  • Het formaat van een product is van groot belang want hoe groot moet een verpakking zijn? Aan welke omvang of hoeveelheid heeft de consument behoefte?


Offerte voor verpakkingsonderzoek

Wilt u een verpakkingsonderzoek uitvoeren? Zoekt u een vakkundig en ervaren marktonderzoekbureau? Alles over marktonderzoek zoekt drie bij uw onderzoeksvraag passende onderzoeksbureaus.

Ontvang gratis 3 offertes


Maatwerk

Verpakkingsonderzoek is voornamelijk maatwerk, omdat elk product weer anders is en in een andere markt wordt afgezet. Een veel toegepaste onderzoeksmethode bij een verpakkingsonderzoek is de groepsdiscussie. Daarin worden de eerste indrukken en associaties vastgelegd van de deelnemers. Deze resultaten worden vervolgens weer gekoppeld aan het gewenste merkbeeld, waaruit logischerwijs een conclusie/advies voortvloeit. Er kan ook gekozen worden voor een onderzoek in een winkel zelf. Dan kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de opvallendheid van een product in het schap, communicatieve werking, enz. Een combinatie van beide methoden is uiteraard ook mogelijk.

Onze partners