‘Zelf doen’ of uitbesteden?

Een meerderheid van bedrijven, instellingen en stichtingen hebben niet specifiek een marktonderzoekafdeling binnen hun organisatie. Gevolg hiervan is dat organisaties zelf marktonderzoeken uitvoeren. Wanneer een organisatie toch zelf onderzoek wil uitvoeren, gebeurt dit door gebrek aan mankracht en budget veelal kleinschalig. Het kostenaspect van een marktonderzoek voert binnen veel organisaties vaak de boventoon, terwijl het verzamelen van de juiste informatie veel belangrijker is. Een beslissing op basis van ‘onvolledige’ of ‘incorrecte’ informatie kan namelijk grote(re) financiële gevolgen hebben. Voordat er een marktonderzoek wordt uitgevoerd, dient er eerst een keuze gemaakt te worden tussen ‘zelf doen’ en ‘uitbesteding’.

 

Drie offertes ontvangen?

Wilt u een marktonderzoek laten uitvoeren? Zoekt u een vakkundig en ervaren marktonderzoekbureau? Alles over marktonderzoek zoekt drie bij uw onderzoeksvraag passende onderzoeksbureaus.

Ontvang gratis 3 offertes

 

Zelf doen of uitbesteden marktonderzoek
  • ‘Zelf doen’ is in de meeste gevallen goedkoper dan uitbesteding. Klinkt logisch, maar het is een feit.
  • Maar… er is specifieke vakkennis benodigd voor het verzamelen van informatie, het analyseren en rapporteren. Voor een ‘niet marktonderzoeker’ is het moeilijk zich deze vakkennis in korte tijd ‘eigen’ te maken.
  • En meestal is de informatie die wordt verzameld vertrouwelijk en/of speelt anonimiteit een rol. Delen klanten of de eigen medewerkers alles, als ze weten dat het onderzoek zelf wordt uitgevoerd?
 
Wil je meer weten over marktonderzoek?

Wil je meer weten over hoe je zelf marktonderzoek kunt doen? Download gratis het e-Book ‘Marktonderzoek, doe je zo!’ van marktonderzoeker Reinoud Bliek op de website van Linkin Business.

Download de e-Book Marktonderzoek, doe je zo!

 

 Uitbesteding

Bedrijven die overwegen om marktonderzoek uit te besteden kunnen dit laten uitvoeren door:

  • Student/stagiair
  • Freelancer
  • Marktonderzoekbureau
Student/stagiair

Het laten uitvoeren van marktonderzoek door een student of stagiair is uiteraard relatief goedkoop. Een onderzoek uitbesteden aan een student heeft als nadeel dat hij of zij voor een vaste stage- of afstudeerperiode werkzaam is en minder kennis heeft dan een professional. Vaak moet ook het onderzoek van een student/stagiair aan eisen voldoen van de opleiding, waardoor het resultaat voor een organisatie niet altijd interessant is.

Freelancer

Freelance marktonderzoekers kunnen voor een project of periode worden ingehuurd. Ook marktonderzoekbureaus die tijdelijk meer capaciteit nodig hebben maken gebruik van freelance marktonderzoekers. Overweeg je een freelancer? Verdiep je dan wel in zijn of haar achtergrond. Heeft de freelancer aantoonbare ervaring met het type marktonderzoek dat je wil laten uitvoeren. Een klanttevredenheidsonderzoek is bijvoorbeeld iets heel anders dan een onderzoek onder je eigen medewerkers.

Marktonderzoekbureaus

Marktonderzoekbureaus zijn gespecialiseerd in marktonderzoek en beschikken hierdoor over de benodigde ervaring en vakspecifieke deskundigheid. Er zijn bureaus die gespecialiseerd zijn in een specifiek type onderzoek (bijvoorbeeld medewerkersonderzoek) maar ook zogenaamde full-service marktonderzoekbureaus: bureaus die diverse typen onderzoek kunnen uitvoeren. Heb je zelf al een idee of het een kwantitatief of kwalitatief onderzoek gaat worden? Check dan of het betreffende marktonderzoekbureau hierin ervaring heeft.

Wanneer een organisatie besluit om een marktonderzoek uit te besteden aan een extern marktonderzoekbureau, dan is het voor beide partijen noodzakelijk dat er een duidelijke briefing wordt opgesteld. Klik op onderstaande button voor hulp, tips en tricks omtrent een briefing voor het uitbesteden van een marktonderzoek.

Tips en tricks voor briefing marktonderzoek

 

Twee top marktonderzoekbureaus

Wij adviseren de volgende twee marktonderzoekbureaus:

Right Marktonderzoek
Full service ervaren marktonderzoeksbureau

PeopleGraphics
Meer dan 25 jaar ervaring

 

Blogs

Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan de volgende blogs, geschreven door ervaren marktonderzoekers.

Eerste hulp bij marktonderzoek
door Eelco Markensteyn / EM Onderzoek

Alle onderzoeksmethoden in beeld
door Claudia de Graauw

 

Onze partners