Een offerte aanvragen voor een marktonderzoek: maak een briefing!
U heeft een onderzoeksvraag en bent op zoek naar een marktonderzoeksbureau. Of u bent de ‘inkoper’, u zoekt namens uw eigen of een andere organisatie een marktonderzoeksbureau. Welke stappen moet u nemen om tot een goed marktonderzoek te komen? De eerste stap is een goede onderzoeksvraag of, anders gezegd, een goed omschreven doelstelling of probleemstelling. Dit is de basis van uw onderzoek, immers zonder een doel of probleem is er geen onderzoek nodig. Vanuit die basis gaat u een briefing opstellen. Zonder briefing, geen goed onderzoek!
Lees en leer op deze pagina welke stappen u moet nemen om tot een goede briefing voor uw onderzoek te komen.
Een briefing, wat is dat?
In de briefing wordt het ‘waarom’ van het onderzoek duidelijk omschreven. Een goede briefing is een briefing waarbij het na het lezen voor iedereen duidelijk is waarom het onderzoek moet worden uitgevoerd. Een goede controle is dan ook om de briefing door iemand te laten lezen die niet betrokken is bij het onderzoek (iemand die er niets van weet) en vervolgens te controleren of deze persoon begrijpt waar het onderzoek over gaat.
Voor wie is de briefing?
Deze vraag klinkt wellicht voor de hand liggend, maar dat is het niet helemaal. Natuurlijk, de briefing is voor de marktonderzoekbureaus die op basis van de briefing een offerte voor het onderzoek gaan uitbrengen. Hoe beter en completer de briefing is, hoe sneller een marktonderzoeksbureau een goede analyse van het vraagstuk kan maken en met een passend voorstel kan komen. De kwaliteit van de briefing bepaald voor een groot deel de kwaliteit van de offerte van het marktonderzoekbureau.
Maar de briefing heeft nog een andere belangrijke doelgroep. Het helpt ook de ‘opsteller’ van de briefing om het onderzoek scherp te krijgen. Anders gezegd, om het onderzoek nog scherper te krijgen dan het wellicht al is. Door een briefing op te stellen worden systematisch alle onderwerpen en onderdelen gerelateerd aan het onderzoek nog eens bekeken en geanalyseerd. Hoe zit het met het budget? Hoe gaan we de doelgroep benaderen? Wat voor rapportage willen we? Wat gaan we eigenlijk doen met het resultaat? Kortom, de briefing zorgt ervoor dat voor alle betrokkenen het onderzoek geheel helder en duidelijk is.
Offerte voor een marktonderzoek
Onderzoek laten uitvoeren? Zoekt u een vakkundig en ervaren marktonderzoekbureau? Alles over marktonderzoek zoekt gratis drie bij uw onderzoeksvraag passende onderzoeksbureaus.

Wat staat in een briefing?
Elk onderzoek is uniek, dus elke briefing is anders. Het beantwoorden van onderstaande vragen levert een complete briefing op waarmee een onderzoeksbureau effectief aan de slag kan.
1. Wat is de achtergrond, de aanleiding van het onderzoek, hoe is de vraag ontstaan?
2. Wat is de frequentie van het onderzoek? (eenmalig, doorlopend etc.)
3. Wie is de (interne) initiatiefnemer?
4. Wie is de contactpersoon tijdens het offerte-traject en onderzoek?
5. Wie is de ‘eigenaar’ van het onderzoek, anders gezegd, wie gaan er met het resultaat aan de slag?
6. Wat is de primaire doelstelling van het onderzoek?
7. Zijn er naast de primaire doelstelling, nog andere doelstellingen of vraagstukken (onderzoeksvragen)?
8. Wie vormen de doelgroep van het onderzoek?
9. Moet de doelgroep aan bepaalde voorwaarden voldoen? (leeftijd, inkomen, regio etc.)
10. Is er al een vragenlijst, of moet deze ontwikkeld worden?
11. Is er een voorkeur voor een onderzoeksmethode?
12. Is er behoefte aan kwantitatieve (cijfermatig) of juist kwalitatieve (diepgaand) informatie?
13. Is er eerder onderzoek geweest, en moeten de uitkomsten hiermee worden vergeleken?
14. Is er een voorkeur rondom rapportagevorm, en zo ja, waarom?
15. Is er een planning, of belangrijker, zijn er deadlines?
16. Zijn er al plannen om het onderzoek te herhalen?
Wat staat er nog meer in een briefing?
Naast bovenstaande onderwerpen mag in een briefing geen informatie ontbreken over de organisatie waarvoor het onderzoek moet worden uitgevoerd.
1. Wat is de naam van de organisatie?
2. Wat voor soort organisatie is het (zakelijke dienstverlening, overheidsinstantie, onderwijsinstelling etc.)
3. Wat zijn de contactgegevens van de aanvrager(s)?
4. Is het onderzoek voor een specifiek bedrijfsonderdeel, een specifieke afdeling?
5. Is de organisatie onderdeel van een grotere organisatie?
En hoe om te gaan met budget?
U heeft vast wel een budget in gedachten, een bedrag waarvoor het onderzoek van A tot Z moet worden opgezet, uitgevoerd en worden gerapporteerd. De vraag is hoe realistisch het budget is dat u in gedachten heeft. U wilt natuurlijk niet ‘al uw kaarten laten zien’, maar het is wel verstandig om een indicatie te geven van uw budget. Of om aan het onderzoeksbureau, voordat zij een offerte gaan opstellen, om een prijsindicatie te vragen. Dit voorkomt dat u offertes ontvangt die qua prijsstelling onbereikbaar zijn.
Lees meer over de kosten van een marktonderzoek
Wilt u gratis hulp bij uw briefing? Dat kan!
Wilt u hulp bij het opstellen van de briefing en hulp bij het kiezen van de juiste marktonderzoekbureaus? En ook nog gratis, zonder bijkomende kosten? Dat kan! Alles over Marktonderzoek heeft hiervoor een hele handige tool ontwikkeld: de Offerte Service. U vult in 5 minuten een aantal vragen in (de briefing) en wij zoeken de beste marktonderzoekbureaus die bij uw onderzoeksvraag passen. Klik op onderstaande knop om onze gratis en snelle Offerte Service te starten.
Twee top marktonderzoekbureaus
Wij adviseren de volgende twee marktonderzoekbureaus:
Right Marktonderzoek
Full service ervaren marktonderzoeksbureau

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan de volgende blogs
over imago onderzoek.
9 essentiële onderdelen van een marktonderzoek briefing
Durk Bosma – Inzicht en Impact
