Inleiding

Online onderzoek is een handig, beproefd en veelgebruikt middel om onderzoeksgegevens te verzamelen. Een online onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van speciale online enquete tools (software). Hiervoor zijn op het internet gratis enquête tools te vinden maar er kunnen ook speciale tools voor worden gehuurd of worden gekocht. De keuze is natuurlijk op de eerste plaats afhankelijk van budget. Maar er zijn grote verschillen tussen gratis en betaalde oplossingen.

 

Specialist onderzoekssoftware

Wij adviseren de volgende specialist in onderzoekssoftware:

– Collecthor

 

Online enquete toolInformatie gratis online enquête tools

Er zijn een groot aantal organisaties die gratis tools bieden voor het bouwen en afnemen van een online enquête. Vanuit kosten oogpunt kan een gratis enquête tool natuurlijk een interessant alternatief zijn, maar hier zijn wel enkele nadelen aan verbonden.

Vragenlijsten zijn bij veel van deze gratis enquête tools gemakkelijk te bouwen, maar het werkt vooral als de enquête die gebouwd moet worden past binnen de vaak beperkte mogelijkheden van de gratis tool. Als een enquête veel verschillende routes kent of er moeten bijvoorbeeld veel verschillende vraagtypes in worden verwerkt, kan het zijn dat dit met behulp van gratis online enquête tools niet mogelijk is.

Een ander nadeel is de beperking betreft de ‘look and feel’ van de vragenlijst. Bij het merendeel van de gratis tools kan het uiterlijk (de vormgeving) van de uitnodiging voor het onderzoek en de online vragenlijst niet of slechts beperkt worden aangepast. Dat betekent dat de uitstraling van de uitnodiging en online vragenlijst niet in een specifieke huisstijl kan worden opgemaakt en daardoor minder professioneel oogt. Er zijn ook gratis tools waarbij in de uiteindelijke vragenlijst Google Ads of banners van sponsoren worden getoond. Het komt ook voor dat de organisatie waarvan de gratis tool wordt afgenomen bepaald naar welke website de respondenten gaan zodra het invullen van de enquête is afgerond. Dit zijn vaak websites van sponsoren, en hebben dus een commercieel karakter.


Op zoek naar een tool voor online onderzoek?


Voor- en nadelen gratis enquête tools

Voordelen:

  • Geen kosten voor het gebruik van de enquête tool.
  • Direct aan de slag en eenvoudig te gebruiken.

Nadelen:

  • Ondersteuning niet vanzelfsprekend.
  • Reclame getoond van derden.
  • Goedkope/gratis uitstraling kan respons verlagend werken.


Informatie over betaalde online enquête tools

Met een betaalde enquête tool (huur of koop) om vragenlijsten te bouwen en te versturen kan in veel gevallen een onbeperkt aantal enquêtes worden ontwikkeld en verstuurd. De tool/software wordt gehuurd of gekocht, waarbij in veel gevallen de keuze wordt geboden om het pakket intern op een eigen server te installeren of de enquête tool via een externe server te gebruiken met behulp van een remote desktop. Het verschil hierin zit met name in de kosten: installatie op de eigen server is duurder.

Een betaalde enquête tool kan een aantal voordelen bieden ten opzichte van de hierboven besproken gratis tools. De lay-out van zowel de uitnodiging als de vragenlijst kan in elke denkbare huisstijl worden omgezet, er zijn veel verschillende vraagtypen mogelijk (ook in flash), afbeeldingen, video- en geluidsfragmenten kunnen in een vragenlijst worden ingevoegd en er is altijd een professionele helpdesk voorhanden. Ook bieden de organisaties die betaalde pakketten aanbieden verschillende face-to-face of online cursussen en trainingen zodat de software snel beheerst kan worden. Daarnaast biedt een betaalde enquête tool vaak meer mogelijkheden voor het importeren (sample / NAWT gegevens) en exporteren (onderzoeksresultaat) van gegevens.


Voor- en nadelen betaalde online enquête tools

Voordelen:

  • Telefonische ondersteuning.
  • Trainingen voor het gebruik van de software.
  • Maatwerk oplossingen mogelijk.
  • Vormgeving (look & feel) is aan te passen.

Nadelen:

  • Gebruik van software is prijzig.


Onze partners