Er zijn nogal wat keuzes die gemaakt moeten worden alvorens je begint aan een onderzoek. Op basis van wat je onderzocht wil hebben bepaal je het type onderzoek. Wil je de tevredenheid van klanten meten? Ben je benieuwd naar het imago van jouw organisatie? Hoe doet mijn merk het ten opzichte van andere merken in de markt? Zodra je dat weet bepaal je welke methode(s) je gaat gebruiken. Je kan bijvoorbeeld een representatieve groep een set vragen stellen (kwantitatief) en die laten uitdiepen via interviews (kwalitatief). Tot slot blijft er nog één vraag over: voer je het onderzoek online of offline uit?

Een stukje geschiedenis
De online wereld is niet meer naast onze offline wereld weg te denken. Sinds de geboortedag van het wereldwijde web (6 augustus 1991) is het snel gegaan, in 1994 werd het een massaproduct en in 1996 begonnen commerciële organisaties de ongekende mogelijkheden te zien (dit met de internetbubbel en het knappen ervan in 2000 tot gevolg). Het ontwikkelen van software heeft een enorme impact op ons alledaagse leven en ook binnen marktonderzoek heeft het veel veranderd.
Specialist onderzoekssoftware
Wij adviseren de volgende specialist in onderzoekssoftware:

Van papier naar digitaal
Voordat de digitale wereld bestond, werd kwantitatief onderzoek met name op straat of telefonisch uitgevoerd. Op straat worden willekeurige voorbijgangers aangesproken. Indien de respondent aan bepaalde voorwaarden moet voldoen (bijvoorbeeld man en ouder dan 50) kan de leeftijd enkel vooraf ingeschat worden. Pas na de vraag gesteld te hebben weet de enquêteur of de respondent geschikt is of niet. Zo niet, dan zal de enquêteur op zoek gaan naar een volgende kandidaat. Telefonisch gebeurt dit op dezelfde manier, echter kan daar op basis van adres en telefoonnummer geen geslacht en leeftijd afgeleid worden. De selectie kan wel plaatsvinden op postcodegebied.
Het uitvoeren van kwantitatief onderzoek op straat gebeurt nog steeds, sommige opdrachten en locaties van opdrachtgevers lenen zich perfect voor deze manier van onderzoek. Het onderzoek telefonisch uitvoeren is in 2009 drastisch veranderd na de invoering van het “bel-me-niet register”. Ongevraagd thuis gebeld worden was één van de grootste irritaties van mensen. Sinds 2021 mag je alleen nog gebeld worden indien daar toestemming voor gegeven is of als je lid/klant bent geweest van de desbetreffende organisatie.
Online geldt deze regel ook, je hebt aangegeven in de toekomst benaderd te willen worden of bent lid van een panel. Door het inzien van databases is met een paar drukken op de knop duidelijk wie er benaderd wil worden en aan welke kenmerken deze respondent voldoet. Software die dit mogelijk maakt, selecteert zo de relevante groep en zet deze klaar voor het online onderzoek. Soorten onderzoek die uitstekend via software kunnen worden uitgevoerd, zijn:
- klanttevredenheidsonderzoek
- medewerkerstevredenheidsonderzoek
- imago-onderzoek
- concepttesten
- brand tracking
- naamsbekendheidsonderzoek
Van project tot analyseren
Op het gebied van software zijn er bijna geen onmogelijkheden of barrières en worden er voor online onderzoek vele opties aangeboden. Complete pakketten bieden de mogelijkheid tot het aanmaken van een onderzoek waar data voor verzameld wordt. Om de data te verzamelen is een vragenlijst (survey) nodig, ook die kan digitaal ingericht worden. Tot slot bepaal je de doelgroep en voeg je die toe aan een online panel. Zodra de voorbereidingen zijn afgerond deel je de vragenlijst met de doelgroep en is het wachten tot alle relevante respons is binnengekomen. Zodra het gewenste aantal is bereikt, sluit je het onderzoek en kan het analyseren beginnen!
Betaald versus gratis
Er zijn een aantal softwarepakketten beschikbaar op de markt die variëren qua opties, maar ook in prijs. Op deze manier er is er voor ieder wat wils en kies je als persoon en/of organisatie het type pakket dat het best bij je past. Wanneer je kiest voor een gratis variant van software voor online onderzoek heb je meestal geen overeenkomst waardoor zaken als een Service Level Agreement (SLA), afspraken omtrent privacy en security ontbreken. Tevens beschikken deze partijen vaak niet over een helpdesk waar je direct contact mee kan zoeken voor allerhande vragen. Een betaalde omgeving biedt deze voordelen wel, iets wat op de lange termijn onduidelijkheid en gevaren kan doen voorkomen. Je hebt immers met informatie te maken van en over personen dus daar moet zorgvuldig mee worden omgegaan.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met:
Collecthor – Specialist in onderzoekssoftware
