Een introductie tot neuromarketing

Neuromarketing. Wat is het nu precies wel, én niet? En wat kan je er wel óf niet mee? Laten we een duik nemen in de mooie wereld van neuromarketing. Op het internet vind je namelijk talloze beschrijvingen van de betekenis van neuromarketing. In dit blog lichten we kort toe wat de term betekent maar leggen we de focus op het doen van neuromarketing onderzoek en de inzichten die daaruit voortkomen.

Door Tim Zuidgeest – Unravel Research

Wij omschrijven neuromarketing als volgt: “Het inzetten van neurowetenschappelijke onderzoeksmethoden om marketingvraagstukken te beantwoorden. Bijvoorbeeld om middels EEG of fMRI reclamecampagnes te analyseren.”

Als je een beetje bekend bent in de wereld van neuromarketing, zal er een belletje gaan rinkelen bij de naam Ale Smidts. Deze wetenschappelijke neuromarketing-expert in Nederland introduceerde de term neuromarketing tijdens zijn oratie in 2002 ‘Kijken in het brein: over de mogelijkheden van neuromarketing’. Hij veronderstelt dat in de praktijk met EEG en fMRI onderzoek gedaan kan worden om consumentengedrag te verklaren en voorspellen. Ook inzicht krijgen in de verwerking en effectiviteit van reclames is iets wat mogelijk is met EEG en fMRI.

Neuromarketingonderzoek uitvoeren
De definitie van neuromarketing brengt ons vervolgens bij de vraag hóe we dan precies neuro onderzoek uitvoeren.

Alles begint natuurlijk bij de juiste vraag, en de best passende onderzoeksmethoden daarbij. Wil je bijvoorbeeld correct voorspellen of een TV commercial een positief effect op sales of branding gaat hebben, dan is de beste methode daarvoor EEG plus eye tracking.

We nodigen 20 tot 30 participanten uit naar ons huiskamerlab in Utrecht en geven ze een opdracht. De opdracht hangt af van het type onderzoek: ze kunnen een tv-programma te zien krijgen, een product, een blok commercials bekijken of bijvoorbeeld een webshop bezoeken. De kijkpatronen en hersenactiviteit worden op comfortabele wijze met EEG gemeten tijdens het kijken. Vervolgens zien we op de seconde nauwkeurig terug hoe het brein reageert op de stimuli.

Als je benieuwd bent naar welke EEG-metrics wij gebruiken bij het analyseren van hersenactiviteit, raad ik je aan om het blog te lezen die onder deze alinea staat. Daarin leggen we uit hoe we verlangen, verwarring, aandacht en workload gebruiken voor onze kwalitatieve en kwantitatieve analyse van retailonderzoeken, reclame-onderzoeken en usability-onderzoeken. (https://www.unravelresearch.com/blog/welke-eeg-metrics-gebruiken-wij-bij-het-analyseren-van-hersenactiviteit-in-neuromarketing-onderzoek)

Breindata omtoveren tot inzichten en optimalisaties
Maar, wat kunnen we met deze brein-data? Ons multidisciplinaire team zorgt ervoor dat we geen kale neuromarketing-inzichten leveren. We leveren concrete optimalisaties aan om de marketing van een klant te verbeteren. Reclames worden aantrekkelijker, verpakkingen krijgen meer aandacht en winkelmandjes worden voller.

Reclame onderzoek
Hoe kan je met neuromarketing een reclame optimaliseren? In ons voorbeeldrapport van Zonnatura lees je hoe we onderzoeken hoe het brein reageert op het zien van een commercial, en wat er te verbeteren valt. In deze specifieke reclame van Zonnatura kijken we hoe het brein reageert op een ‘stare down’ met bokser Rico Verhoeven. Aan de hand van de inzichten geven we advies hoe de commercial verbeterd kan worden. We geven alvast een tipje van de sluier: de intense stare-down van Rico Verhoeven heeft een zeer negatief effect op het verlangen van de kijker. Ons advies is dan ook om de negatieve stare-down iets in te korten. Op https://www.unravelresearch.com/demo-downloads lees je het volledige voorbeeldrapport.

Websites
Hoe ervaren gebruikers een webshop? Welke kansen heeft een online shop om de website gebruiksvriendelijker en beter converterend te maken? Met Neuro Usability onderzoek krijg je antwoord op deze vragen. We geven participanten de opdracht om bijvoorbeeld een online aankoop te doen, terwijl ze een EEG headset op hebben. Tijdens het doorlopen van de website meten we de onbewuste responses op een website. Aan de hand van de data maken we inzichten & adviezen.

Producten
Als je je afvraagt hoe neuromarketing op verpakkingen wordt toegepast, dan hebben wij het antwoord voor je. Met Eye Tracking en EEG krijg je inzicht in de ware reactie van de klant op een verpakking. We kunnen achterhalen of een nieuwe verpakking beter werkt dan de vorige, en of de klant hem nog wel herkent. Voor Vitapep hebben we onlangs onderzocht wat de duurzaamheids-en inhoudsperceptie van een kartonnen versus plastic verpakking is. Ben je benieuwd naar de conclusie? Check de case op https://www.unravelresearch.com/demo-downloads.

Winkels
Op winkelniveau kan je in kaart brengen hoe men de winkelafdelingen ervaart. Je leert wat de positieve en negatieve punten in de customer journey zijn. We geven onze respondenten met onze draadloze EEG een opdracht in een winkel. We meten zo op betrouwbare wijze de hersenactiviteit en krijgen we de meest representatieve inzichten in de werkelijke ervaring van de klant. Je kan deze vorm van onderzoek eenmalig inzetten om tot learnings te komen. Veel van onze klanten kiezen er echter voor om dit type onderzoek jaarlijks te herhalen als performance tracker.

Branding
Wanneer we hersenactiviteit meten van iemand die een commercial kijkt zijn we in staat om de emotionele beleving van de klant seconde voor seconde in kaart te brengen. Met EEG en Eye Tracking worden hoogte- en dieptepunten zichtbaar. We zien hoe mensen de verschillende onderdelen van een commercial ervaren. Dankzij die inzichten kunnen we de reclame verbeteren en de verkoopkracht en branding verbeteren.

Leer meer over wat neuromarketing écht is
Wil je graag nog dieper in de materie duiken? Wil je weten waarom neuromarketing belangrijk is, en waarom mensen niet zeggen wat ze doen, en niet doen wat ze zeggen? Check dan onze neuromarketingtraining The Neuromarketing Fundamentals: https://www.unravelacademy.com/online-neuromarketing-fundamentals-cursus/

Een blog door Tim Zuidgeest – Unravel Research
Tim Zuidgeest

Geworteld in de consumentenpsychologie, laat Tim verrassende psychologische principes los in het landschap van het wereldwijde web. Gegrepen door inzicht, gedreven door techniek. Tim is co-founder van Unravel Research. Unravel Research past neuromarketing toe in drie fundamentele vertakkingen binnen marketing: reclame, productverpakkingen en online usability.

Lees verder »
Drie offertes?
U zoekt een marktonderzoekbureau? Gebruik onze gratis Offerte Service.
Onze deskundige en ervaren experts vinden drie geschikte marktonderzoekbureaus die met uw onderzoeksvraag aan de slag gaan.
Ontvang gratis 3 offertes
Gebruikers offerte service
Steekproef calculator
Alles over Marktonderzoek heeft voor ueen calculator ontworpen, waarmee ueenvoudig de steekproefgrootte voor uwonderzoek kunt bepalen.
Start de calculator
Topbureau

Onze professionele partners